Warszawscy dentyści ostrzegają o negatywnym wpływie cukru na zęby

Standard

Polacy cofnęli się do poziomu Wietnamczyków – tak wygląda sytuacja, jeśli chodzi o stan ich uzębienia. W rzeczy samej najbardziej dramatyczne jest to, że próchnica występuje u prawie 99% dorosłych ludzi i nie jest mniejsza, jeśli bierze się pod uwagę osoby niepełnoletnie. To nie jest normalna sytuacja, ale wymagająca alarmu – w krajach skandynawskich występowanie próchnicy jest znikome.

Polacy spożywają zdecydowanie za dużo cukru. Na jednego Polaka po rocznym podsumowaniu danych przypada zazwyczaj około czterdziestu – pięćdziesięciu kilogramów białych kryształów. Przy czym nie ma co wsłuchiwać się w głosy przeczące – cukier jest ukryty w wielu artykułach spożywczych, o czym konsumenci mogą wcale nie wiedzieć, gdyż nie mają w zwyczaju czytać etykiet dotyczących składu produktu. Bywa, że jest informacja o występowaniu cukru, ale producent nie podaje jego ilości. Dla własnego zdrowia lepiej nie kupować takich produktów. 

Sacharoza pobudza tendencje do tycia, a nawet wywołuje otyłość. Niszczy też zęby, chociaż „czarną robotę” wykonuje  żądny cukru paciorkowiec Streptococcus mutans (wikipedia.org/wiki/Streptococcus_mutans). Paciorkowiec ten traktuje cukier jako pożywkę, a następnie – będąc w pełni sił – uszkadza płytkę nazębną, która jest niestety początkiem próchnicy. O ile osoby dorosłe potrafią jeszcze zachować jakikolwiek rozsądek, co do ilości zjadanych słodyczy, to dzieci i młodzież nie mają już żadnego umiaru. Stąd w szkołach młode osoby osiągają wagę przekraczającą nawet i sto kilogramów, a ilość ubytków w zębach jest po prostu zatrważająca. 

Rezygnacja z cukru, a w szczególności ze słodyczy nie powinna mieć przebiegu drastycznego. Czyli z cukru trzeba „wychodzić” stopniowo, tak aby organizm mógł przyzwyczaić się do zmniejszającej się dawni tej używki. Gwałtowne rzucanie cukru przyniesie efekt odwrotny od zamierzonego. Ważna jest też praca z emocjami i zapobieganie zjawiskom, które wywołują zażeranie stresu słodyczami. Warszawscy dentyści (dentysta-stomatolog.com – Warszawa) uważają, że rezygnacja z cukru wpłynie na poprawę zdrowia zębów. Stomatolodzy leczą próchnicę oraz choroby przyzębia, takie jak zapalenie dziąseł. Nie są im obce protetyka i implantologia, która w znakomity sposób uzupełnia braki w naturalnym uzębieniu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>